niedziela, 6 listopada 2011

Placki z lososiem i rukola

Poniewaz lubie czasami cos upichciac, pozwole sobie na umieczenie kilku przepisow, ktorych nauczylam sie podczas pobytu w Niemczech i Anglii.
Jezeli chodzi o placki ziemniaczane, nie jestem ich wielka fanka, ale musze przyznac ta kombinacia z lososiem podbial serca moich znajomych i chlopaka. W trakcie erasmusa w domu, w ktorym mieszkalam kazde z nas mialo przygotowac typowe dla kraju pochodzenie danie. I placki okazaly sie strzalem w dziesiatke. Ich przygotowanie nie jest skomlikowane, wraz z lososiem i rukola wyglada calkiem elegancka i smakuje na prawde prawie kazdemu.

Przepis na placki ziemniaczane z wedzonym lososiem i rukola


Skladniki:
                         1 kg ziemniakow
                         1 czerwona cebula
                         1 jajko
                         3 lyzki stolowe maki
                         250 g lososia wedzonego (jedno opakowanie)
                         5 lyzek jogurtu typu grecki
                         2 zabki czosnku
                         pietruszka
                         salata rukola
                         sol, pieprz
                         olej

Ziemniaki obieramy, myjemy, 3/4 ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Reszte ziemniakow na tarce o grubych oczkach. Mieszamy.

Cebule obieramy i drobno siekamy. Dodajemy do ziemniakow. Wbijamy jajko, wsypujemy make. Przyprawiamy sola i pieprzem. Jeszcze raz mieszamy.
Na rozgrzanym oleju łyzka układamy masa formujac placki. Smazymy z obu stron na zloty kolor.

Po zdjęciu z patelni układamy na bibule aby odsaczyć nadmiar tłuszczu.
Jogurt mieszamy z rozdrobnionym czosnkiem i drobno pokrojana pietrzuka.

Na plackach układamy po plasterku lososia i lyzke sosu z jogurtu. Dekorujemy rukola.







                        
            

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz