Jezeli chodzi o placki ziemniaczane, nie jestem ich wielka fanka, ale musze przyznac ta kombinacia z lososiem podbial serca moich znajomych i chlopaka. W trakcie erasmusa w domu, w ktorym mieszkalam kazde z nas mialo przygotowac typowe dla kraju pochodzenie danie. I placki okazaly sie strzalem w dziesiatke. Ich przygotowanie nie jest skomlikowane, wraz z lososiem i rukola wyglada calkiem elegancka i smakuje na prawde prawie kazdemu.
Przepis na placki ziemniaczane z wedzonym lososiem i rukola
Skladniki:
1 kg ziemniakow
1 czerwona cebula
1 jajko
3 lyzki stolowe maki
250 g lososia wedzonego (jedno opakowanie)
5 lyzek jogurtu typu grecki
2 zabki czosnku
pietruszka
salata rukola
sol, pieprz
olej
Ziemniaki obieramy, myjemy, 3/4 ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Reszte ziemniakow na tarce o grubych oczkach. Mieszamy.
Cebule obieramy i drobno siekamy. Dodajemy do ziemniakow. Wbijamy jajko, wsypujemy make. Przyprawiamy sola i pieprzem. Jeszcze raz mieszamy.
Na rozgrzanym oleju łyzka układamy masa formujac placki. Smazymy z obu stron na zloty kolor.
Po zdjęciu z patelni układamy na bibule aby odsaczyć nadmiar tłuszczu.
Jogurt mieszamy z rozdrobnionym czosnkiem i drobno pokrojana pietrzuka.
Na plackach układamy po plasterku lososia i lyzke sosu z jogurtu. Dekorujemy rukola.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz